Pe langa canicula, in sezonul cald trebuie sa ne ferim si de intepaturile de insecte. Acestea pot produce urticarii si alergii. Specialistul Click!, dr. Cristina Balanescu, ne spune cum sa tratam aceste reactii.
Intepatura de insecte
Poate provoca stare de rau, umflarea zonei in care s-a produs intepatura, roseata localizata sau generalizata, mancarime localizata sau generalizata.
Usturoi. in cazul intepaturii de albine sau viespe se scoate acul cu o penseta fina dezinfectata inainte si apoi se dezinfecteaza si locul intepaturii . Se freaca locul cu suc de usturoi.
Leustean. in cazul in care ati fost victima tantarilor, apelati la sucul de leustean. Compresele cu acest suc amelioreaza inflamatia produsa.
Mancarime pe piele
Trei-frati-patati. Se face infuzie din 1 lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita se infuzeaza 5 minute; se beau 2 cani pe zi, pe termen lung (pana cand dispare mancarimea).
Iarba mare. Se face decoct dintr-o lingurita de radacina la 250 ml de apa se fierbe 15 minute, se consuma 2 cani pe zi, dimineata si seara, timp de 10 zile pe luna.
Coacaz-negru, sub forma de extract de muguri: 50 de picaturi seara, 21 de zile pe luna, pana cand dispare mancarimea.
Urticaria
Reprezinta aparitia la nivelul pielii a unor plagi rosii, rezultat al unei reactii alergice a organismului, fie la alimentatie, fie la muscaturile de insecte. Se manifesta prin mancarimi, stare de neliniste, agitatie, insomnie, senzatia de arsura la nivelul pielii.
Suc de cartofi. Se taie cartofii bucatele si se introduc direct in storcatorul de fructe sau se dau pe razatoare; se stoarce sucul si se beau 50 ml dimineata, pe stomacul gol.
Papadie. Cura cu tije de papadie, salata, timp de o saptamana, cu pauza de cate o saptamana; se poate repeta pe timp nelimitat. (sursa Click sanatate )